Seuraavat ohjeet on tarkoitettu perinteiselle tekstille. Muitakin formaatteja, muun muassa äänitteitä ja videoita tullaan julkaisemaan. Ohjeet tulevat kehittymään ja muuttumaan julkaisualustasta saatavien kokemusten myötä.
Tässä olevat osviitat ovat pääosin teknisluontoisia. Julkaisun linjaa, tavoitteita ja henkeä kuvaa puolestaan Kalle Laineen kirjoitus Mikä Kantapöytä on?
- Kantapöydän pyytämä tai kirjoittajan tarjoama teksti voi olla esimerkiksi blogityyppinen tai esseen tai artikkelin tyylinen, yhteiskunnallista aihetta käsittelevä kirjoitus. Linkkien ja viitteiden käyttö on ok, jos se tekstiin sopii.
- Tekstin suuntaa antava pituussuositus: 2500 – 5500 merkkiä. Kirjoituksen lyhyys ei ole itseisarvo, ei myöskään pituus. Mitta riippuu kirjoittajasta, aiheesta ja lajityypistä.
- Kantapöytä päättää kirjoitusten julkaisemisesta ja julkaisuajankohdista.
- Tekstiä voidaan tiivistää ja toimittaa tai pyytää siihen tarkennuksia. Isommista muutostarpeista keskustellaan tarvittaessa kirjoittajan kanssa.
- Tekstit julkaistaan nimellä, siis ilman titteleitä, kirjoittajan kuvia tms. Tämä ohje ja käytäntö voi muuttua julkaisualustasta saatavien kokemusten myötä.
- Aihe voi olla ns. ikuinen, kunhan se on tässäkin ajassa relevantti tai se voi olla ajankohtainen, jos se sisältää tätä hetkeä laajempia merkityksiä. Kantapöytä ei ole uutismedia, saati hetkellisen some-kommentoinnin alusta.
- Demokratiaan ja vaaleihin liittyvät periaatteelliset asiat kuuluvat alustan laajaan aihepiiriin, mutta kampanjamedia se ei ole.
- Deadline. Jos Kantapöytä on pyytänyt sinulta tekstiä tai jos tarjoat suunnittelemaasi teemaa tai ideaa, sovi määräajasta Kantapöydän kanssa.
- Kirjoituksen lähettäminen ja muoto. Lähetä teksti ilman tekstimuotoiluja osoitteella toimitus@kantapoyta.fi. Liitä mukaan yhteystiedot: sähköposti, puhelinnumero ja postiosoite.